Wat zijn de voordelen van WordPress?

Eén van de grootste en eerste weblog systemen is WordPress. WordPress is initieel opgezet om gebruikers op een zeer toegankelijke en vriendelijke manier te voorzien van software om zelf een weblog te starten. Nu vele jaren later is WordPress gegroeid naar een zeer compleet systeem dat langzaamaan is veranderd in een volledig Content Management Systeem dat prima functioneert als basis voor de meest uiteenlopende complexe websites en weblogs. Grote namen als NRC-Next en de weblogs van CNN, Reuters, Xerox en Jane Fonda draaien op WordPress.

Doordat WordPress de mogelijkheid heeft om apart plug-ins te programmeren die gekoppeld kunnen worden heb je de mogelijkheid maatwerk functionaliteiten te combineren met een standaard pakket. Hierdoor is vrijwel elk denkbare opdracht te combineren met dit beheersysteem.

Enkele voordelen om een standaard Open Source systeem als WordPress te gebruiken als beheersysteem;

WordPress is gratis

WordPress is uitgegeven onder een Open Source licentie. Dat wil zeggen dat er geen kosten zijn om het systeem te installeren en te gebruiken. De licentie verbiedt het verkopen van het systeem, maar dat is voor eigen (ook commercieel) gebruik dus geen probleem.

WordPress heeft een grote community met aanhangers

Iedereen mag meehelpen in het programmeren aan het WordPress systeem. Iedereen werkt dus simultaan aan het verbeteren en beveiligen van het beheersysteem. Doordat er zo’n ontzettend grote community is met programmeurs die werken met en aan het systeem zijn er veel bedrijven/specialisten te vinden die ermee kunnen werken. Hierdoor is het mogelijk om onderhoud en updates aan het systeem ook door andere partijen te laten uitvoeren en ben je dus niet afhankelijk van één leverancier.

WordPress is uitbreidbaar door gebruik van plug-ins

De basis van het WordPress systeem is het beheren van tekstuele content waar gebruikers wel of niet de mogelijkheid hebben om op te reageren. Ook het beheren van tekstuele pagina’s zonder reactiesysteem behoort tot de standaard functionaliteiten van WordPress. Voor extra functionaliteiten maakt het systeem gebruik van z.g.n. plug-ins. Dit kunnen gratis plug-ins zijn (printfuncties, doormailen van pagina’s, video implementeren, zoekmachine optimalisaties, etc.), maar ook zelf geschreven plug-ins.

WordPress maakt gebruik van thema’s

De technische werking van het systeem en de look-and-feel van het ‘blog’ is gescheiden van opmaak. Dit wil zoveel zeggen dat er verschillende schillen (thema’s) om een WordPress installatie kan leggen, zonder dat je het idee hebt dat je kijkt naar een ‘standaard’ WordPress installatie. Nu zijn er duizenden thema’s gratis te downloaden maar zijn er ook maatwerk thema’s zélf te ontwerpen en te implementeren. Zo krijgt het systeem een volledig eigen karakter, zonder dat de bezoekers in de gaten heeft te navigeren op een door WordPress gefaciliteerd systeem.

WordPress is zeer zoekmachinevriendelijk

Al sinds de eerste releases van het WordPress systeem is er gewerkt aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO; Search Engine Optimalization). De (technische) structuur is volledig ontworpen om zo goed mogelijk geïndexeerd te kunnen worden door zoekmachines (zoals Google). Hierdoor is WordPress één van de meeste vriendelijke systemen om te gebruiken om zo goed mogelijk gevonden te worden.

WordPress gebruikt een gratis en snelle database

Alle content die geplaatst wordt in het systeem, wordt opgeslagen in de open source database MySQL. Doordat deze open source is bestaat er de mogelijkheid data oneindig en vrijelijk te ex- en importeren. Hierdoor is het mogelijk data van andere bronnen te hergebruiken zonder dat deze opnieuw hoeft te worden ingevoerd.

WordPress is eenvoudig in gebruik

Grondgedachte van WordPress is dat iedereen zeer snel en gemakkelijk een weblog kan beginnen. Dit uitte zich enerzijds in de zeer gemakkelijke installatie en anderzijds in het zo gebruiksvriendelijk mogelijk houden van het invoeren van content. Hierdoor is voor vrijwel iedereen (ook voor mensen zonder CMS ervaring) het kinderspel om nieuwe informatie te plaatsen en of aan te passen op de website.

WordPress is multilingual (meertalig)

Doordat WordPress internationaal veel gebruikt wordt meertaligheid standaard ondersteund. Vertalingen van functionaliteiten en nieuwe plug-ins worden in aparte tekst-bestanden opgeslagen. Hierdoor is WordPress in vrijwel elke taal te gebruiken. Niet alleen het beheer gedeelte kan in meerdere talen worden opgeleverd (achterkant, CMS) maar ook de voorkant van de website kan m.b.v. een plug-in worden voorzien van meertaligheid.

Neem contact op met memento als u geïnteresseerd bent in een website op basis van WordPress.